03 mei 2024 — 2 minuten

Is hogere boete voor zware auto gerechtvaardigd?

Gewicht is een belangrijke factor

Auto

Hoeveel motorrijtuigenbelasting, mrb, je moet betalen, is onder andere afhankelijk van het gewicht van je auto. Hoe zwaarder je auto, hoe hoger de verschuldigde belasting.

De schorsing van je auto

Als je je auto langere tijd niet gebruikt, kun je het kenteken laten schorsen. Je hoeft dan tijdens de schorsingsperiode geen mrb te betalen. Je mag de auto dan ook niet op de openbare weg gebruiken.

Boete bij overtreding

Gebruik je je auto toch tijdens de schorsing, dan kun je een naheffing met boete krijgen als dit wordt geconstateerd. De hoogte van de boete is gekoppeld aan het bedrag van de naheffing. Tot voor kort was de boete gelijk aan de naheffing, maar sinds 1 juli 2023 is de boete in principe verlaagd tot 50% van de nageheven belasting.

Boete door vergissing

Er was een zaak voor de rechter waarbij een automobilist per ongeluk een geschorste auto toch op de openbare weg had gebruikt. De man gaf aan dat hij meerdere auto's als hobby bezit en dat een deel van die auto's was geschorst. Als hij een dergelijke auto toch wilde gebruiken, werd de schorsing opgeheven. Hierbij had de man zich blijkbaar vergist, zo verklaarde hij.

Is een hogere boete gerechtvaardigd?

De rechter gaf aan dat volgens de wet de boete gekoppeld is aan de te betalen belasting en dus onder andere gebaseerd is op het gewicht van de auto. Zwaardere auto's krijgen automatisch een hogere boete. De rechtbank was echter van mening dat dit niet terecht is omdat het verzuim en de overtreding vergelijkbaar zijn. In deze zaak was er sprake van een relatief zware auto. De rechtbank matigde de boete tot 25%.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.